22 Nisan 2009 Çarşamba

Mesleğinize uygun diyet

Bilinçli diyet yapmak, emeklerin ve zahmetin boşa gitmemesi için gereken en önemli şarttır. Masabaşında çalışanlarla, öğretmenlerin aynı kalori hesabı ve diyeti yapmaları mümkün değildir...

Çalışanların sürekli dışarıda olanların ve seyahat edenlerin diyet yapmakta diyet listelerine uymakta zorlandığını özellikle çalışan hanımların bu sebeplerden dolayı sık sık diyetlerini bozduklarını biliyoruz. Mesleğinize ve çalışma koşullarınıza uygun diyet programları hazırlayarak kilo sorununun üstesinden kolaylıkla gelebileceğinizi unutmayın. Eğer gerçekten forma girmek ve zayıflamak istiyorsanız bu yolu denemeli ve bilinçli diyetlere yönelmelisiniz.

Besin değerine önem verilmeli

Çalışanların işlerinin gerektirdiği enerji ve alınan enerjinin iş enerjisine dönüşmesi için gerekli protein, vitamin ve mineralleri almamaları halinde iş verimi düşer, hastalıklar karşısında dirençleri azalır. İşte bu sebepten ötürü çalışan kişilerin diyet programlarına özen göstermesi, öğün atlamaması özellikle en sık yaptıkları hata olan öğünleri geçiştirmemeleri gerekir. Özellikle öğün atlamak en büyük diyet hataları arasındadır. Çünkü vücut uzun süre açlıkta yiyecekleri depolar ve yağa dönüştürür.

Masabaşı işi olup sürekli oturanlar

BANKACILAR

Sürekli oturmak zorunda olanlar başta kabızlık, dolaşım problemleri ile kas ve iskelet sistemi (boyun, sırt ve bel ağrısı) görülmektedir. Kilo almaya en meyilli gruptur.

NASIL BiR DiYET

Bu meslek grubunda olanlar yemek yerken besinleri iyi çiğnemeye özen göstermelidir. Öğünlerinde sebze çorbası, bol salata, sebze, meyve ve kalsiyum kaynağı marul, muz, tahılları sofralarında bulundurmalıdır. Akşamları yemekten 1-1.5 saat sonra yürümeleri tavsiye edilir.

ÖRNEK DiYET LiSTESi

Kahvaltıya vakit ayırın. Güne 1 adet kuru kayısı ve oda sıcaklığında 2 bardak ılık su ile başlayın. Kahvaltıda 1 dilim tam buğday ekmeği ile 30 gr. beyaz peynir, domates salatalık, 1 katı yumurta ve 3 -4 adet zeytin, yarım greyfurt tüketebilirsiniz. Ya da yulaf ezmesi ve kuru meyvelerle 1 bardak light süt ile bitki çayı içebilirsiniz.

Öğlen mönülerinizde bol yeşillikle hazırlanmış salata, kepekli makarna ya da kepekli ekmeğe beyaz peynirli sandviç, light yoğurt. n Akşam: Izgara tavuk balık et, salata sebze çorbası. n Aralarda: Muz, taze ananas, elma ve bol su içmeleri önerilir.

Uzun süre dışarıda çalışanlar

TURİZMCİLER

Şoförler, satış temsilcileri, sık seyahat edenler yani düzenli beslenme ve saatli sofra alışkanlığı olmayanlar. Dışarıda çalışanın yiyecek alternatifi daralıyor. Tercih edilenlerse genelde hamur işleri, fast food ürünleri ya da bisküvi gibi atıştırmalıklar olabiliyor.

NASIL BiR DiYET

Bu kişilerin beslenme alışkanlıkları geçiştirme esasına dayalı olduğundan karbonhidratlı lif içeriği düşük besinler tüketirler. Bunun sonucunda bağırsak sorunlarıyla sık karşılaşırlar. Uzun süre dışarıda kalan bu meslek grupları özellikle akşam öğününü geç saatlere bırakırlar ya da dışarıda, işlerinin başında olduğundan sıkça beslenmede yapılan en büyük hata öğün atlamak durumunda kalmaktadırlar.

Bu grubun çalışma şartlarına uygun bir beslenme programı belirlemesi gerekir, yanlarında taşıyabilecekleri sağlıklı gıdalar bulundurmaları tavsiye edilir. Kuyu kayısı, elma, kepekli tost ekmeğine hazırlanmış sandviç, kepekli bisküvi, yoğurt gibi. Sürekli topluluk içinde bulunan bu grubun hastalıklara karşı direncini koruması için C vitamininden zengin gıdaları ihmal etmemelerini öneririz.

ÖRNEK DiYET LiSTESi

Dışarıdaysanız yağsız etleri ızgara olarak tercih edin, güne sıkı bir kahvaltı ile başlayın. İçeride olduğunuz saatleri beslenme açısından iyi değerlendirin. Uzun saatler aç kalmamak için mutlaka yanınızda diyet bisküvi, kuru kayısı ya da keçiboynuzu bulundurun. Zencefilli tatlandırıcı ile hazırlayacağınız limonata hem zindelik kazandıracak hem C vitamini yönünden sizi destekleyecektir.

Uzun süre ayakta çalışanlar

ÖĞRETMENLER

Öğretmenler, kuaförler, tezgahtarlar, hizmet sektörü. Bu meslek grubunda ağırlıklı olarak sırt, bel ayak ağrıları,varisler görülür. Harcadıkları kalori oturarak çalışanlara göre daha fazladır ve biraz daha yüksek kalorili beslenme programı uygulayabilirler. Ancak bu grubun düzensiz beslenme alışkanlığı yaygın görüldüğü için kilo almaya müsaittir. İşlerinde insan iletişimi ağırlıklı olduğu için stresin önüne geçmeleri gerekir.

NASIL BiR DiYET

Çay ve kahve yerine bitki çayları, ılık az yağlı ya da yağ süt tecih etmelidirler. Öğünlerinde yoğurt çorbası, etli sebze yemekleri, bulgur pilavı, akşam yemeğinden iki saat sonra meyve sabah kahvaltısında ya da öğle yemeğine düzenli vakit ayıramayanlar öğle yemeğinde düşük kolesterollü ve az sodyum içeren, fosfor, bakır ve demir açısından zengin son derece sağlıklı bir besin olan kuru üzümü yulaf ezmesine ilave edip yağsız süt ile tüketebilirler. B2, B12 vitamini ve günlük kalsiyum ihtiyacınızın yüzde 40'a yakınını karşılamış olursunuz. Kalsiyum, güçlü kemikler için gerekli olduğu kadar, kalbin ve diğer kasların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için de gereklidir. Özellikle bu kişilerin gün içinde rahatlama teknikleri uygulamalarında fayda vardır.

ÖRNEK DiYET LiSTESi

Sabah: Ilık light süt ile peksimet üzerine 1 adet mevsim meyvesi dilimleri ya da 1 tatlı kaşığı diyabetik reçel. n Öğlen: Light yoğurt, evde hazırlanmış sebze haşlamalar ve 1 dilim kepekli ekmek. n Akşam: Omlet,bol salata, tavuk ya da balık ızgara, bulgur pilavı ya da kepekli ton balıklı makarna. n Aralarda: Yaban mersini, kuru üzüm, yağsız beyaz peynir.

ALIŞVERiŞ LiSTEM

Ton balığı, yumurta, kepekli ekmek, tavuk salam, yoğurt, sarmısak, avakado, greyfurt, pilavlık bulgur (1 patlıcan, 1 kabak ve 1 çorba kaşığı bezelye ile yağsız bulgur pilavı), yeşillik

KAHVALTI: 1 dilim kepekli ekmek,1 adet katı yumurta, 2 dilim tavuk salam, yarım greyfurt.

ARA: Bitki çayı.

ÖĞLEN: Ezilmiş sarımsaklı yoğurtlu avakado, 1 dilim kepek ekmeği. t ARA: 3 adet kepekli bisküvi, sade kahve.

AKŞAM: 5 çorba kaşığı sebzeli bulgur pilavı, light ton balıklı salata, yeşil salata.

ÇALIŞANLAR HAFIZALARINI GÜÇLENDiRMELi

Özellikle yoğun çalışma temposu içinde olanlar diyet programları sırasında unutkanlık sorunu yaşayabiliyor. Aslında bu bir anlamda diyet listelerindeki yetersiz vitaminlere de işaret edebiliyor.

Ginkgo biloba Ginkgo Biloba'nın beyne giden kan dolaşımını artırarak beyin hücrelerine glikoz ve oksijen iletimini desteklediği ortaya konulmuştur.

B12 vitamini-hafıza B12 vitamini asetilkolin sentezini artırarak hafızayı güçlendirir. B12 eksikliğnde , kansızlık, unutkanlık, kas güçsüzlüğü, halsizlik ve uyuşmalar görülür.

Demir eksikliği unutkanlık yapıyor Vücutta hücrelere oksijen taşınması için gerekli olan demirin eksikliği unutkanlığa neden olmaktadır.

Omega-3 Hafızayı güçlendiren Omega-3 yağ asitleri daha çok balıkta bulunur. Güçlü bir hafıza ve unutkanlığın önüne geçmek için bol bol balık tüketmeniz önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sende yaz...

Diğer Sayfalarıda Dolaşın