13 Mart 2009 Cuma

RAHİM AĞZI KANSERİNE ÜCRETSİZ TARAMA

İngiltere'de yayınlanan 'Biri Bizi Gözetliyor' yarışmasıyla üne kavuşan Jade Goody'nin pençesine düşmesiyle dünya kamuoyunun dikkatini çeken rahim ağzı kanserine karşı, Sağlık Bakanlığı'nın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz tarama yapılıyor.
12 Mart 2009 Perşembe 13:49
ANKARA - İngiltere'de yayınlanan 'Biri Bizi Gözetliyor' yarışmasıyla üne kavuşan Jade Goody'nin pençesine düşmesiyle dünya kamuoyunun dikkatini çeken rahim ağzı kanserine karşı, Sağlık Bakanlığı'nın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz tarama yapılıyor.


Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Nejat Özgül, HPV virüsünün yol açtığı, dünyada her yıl 100 binden fazla kadının yaşamını yitirmesine neden olan rahim ağzı kanserine karşı aşı ve tarama testleriyle önlem alınabileceğini bildirdi.


Kadınların 35 yaşından itibaren pop-smear testi yaptırması halinde hastalığa yakalanma riskinin büyük ölçüde ortadan kalktığına işaret eden Özgül, şunları söyledi:


'Rahim ağzı kanseri, ülkemizde kadınlardaki kanser türleri arasında 10. sırada yer alıyor. Türkiye'de hastalığın görülme sıklığı 100 binde 53. Ama bu oran, diğer ülkelerden daha az tedbir almamızı gerektirmiyor. Çünkü hiç pop-smear yaptırmamış bir kadında yaşam boyu bu kansere yakalanma riski 100'de 1'dir. Tarama testleri ihmal edilmezse rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Pop-smear testiyle lezyonların 2-3 yıl öncesinden fark edilmesiyle hastalık ucuz ve basit yöntemlerle tedavi edilebilir.'


KETEM'lerde pop-smearın meme ve kolorektal kanseri taramaları ile birlikte ücretsiz yapıldığını bildiren Özgül, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı bu tarama programıyla 35 yaşına gelen her kadının en az bir kez smear aldırmasının hedeflendiğini söyledi.


Bu testlerin 5 yılda bir tekrarlanması gerektiğini ifade eden Özgül, riskli kişilerde ise testlerin daha sık aralıklarla yapılmasının yararlı olacağını belirtti.


Rahim ağzı kanserine karşı korunma yollarından birinin de aşı olduğunu anlatan Özgül, 145 çeşit HPV virüsünden 30 kadarının hastalık yaptığını, aşının en fazla kanser yapan HPV 16 ve HPV 18 virüslerine karşı yüzde 70-80 koruma sağladığını bildirdi.


Özgül, aşının cinsel ilişkiye başlama yaşından önce yaptırılmasının korumayı artıracağını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sende yaz...

Diğer Sayfalarıda Dolaşın